Category Archives: ιος

Τσάμπα… προστασία

Οι περισσότεροι χρήστες Windows χρησιμοποιούν δωρεάν εκδόσεις προγραμμάτων προστασίας από ιούς και malwares. Το ερώτημα είναι αν το επίπεδο προστασίας που προσφέρουν οι δωρεάν λύσεις είναι ικανοποιητικό. Τι χάνει κανείς σε σχέση με τις εμπορικές πλήρεις εκδόσεις; Αξίζει η “οικονομία” των 30€ ετησίως που κάνει μία άδεια antivirus ή για να είναι κανείς απόλυτα ασφαλής πρέπει να πληρώσει; Και εν τέλει, ποια είναι τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας από ιούς και malwares;

Καταρχάς, κανένα πρόγραμμα antivirus δεν μπορεί να παρέχει 100% προστασία. Καθημερινά βγαίνουν νέες απειλές, ενώ τα κενά ασφαλείας των ίδιων των λειτουργικών συστημάτων δεν είναι γνωστά σε κανένα παρά μόνο αφού προκύψουν τα προβλήματα. Οπότε, όποια λύση και να υιοθετήσει κάποιος πρέπει να τηρεί τα βασικά περί ορθολογιστικής χρήσης του Η/Υ του και της λήψης τακτικών εφεδρικών αντιγράφων.

Όσο αφορά τις δωρεάν λύσεις antivirus πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εταιρίες που τα παράγουν και τα διαθέτουν δωρεάν έχουν στο μυαλό τους το κέρδος. Μία εταιρία λοιπόν δίνει δωρεάν μία εφαρμογή antivirus έτσι ώστε οι χρήστες να τη δοκιμάσουν, να έρθουν σε επαφή μαζί της, να τη συνηθίσουν και εν τέλει να την αγοράσουν στην πλήρη έκδοσή της. Επομένως, οι δωρεάν εκδόσεις δεν παρέχουν σε καμία περίπτωση την πλήρη προστασία που παρέχουν οι αντίστοιχες εμπορικές, αλλά μονάχα ένα υποσύνολο.

Ανάλογα με τον κατασκευαστή, οι διαφορές της δωρεάν έκδοσης με την εμπορική συνοψίζονται στα παρακάτω:

  • Συχνά διαφημιστικά μηνύματα για αγορά της πλήρους έκδοσης. Σε κάποιες εφαρμογές είναι διακριτικά ενώ σε κάποιες άλλες αρκετά ενοχλητικά.
  • Απουσία antiSPAM
  • Απουσία browsing filtering
  • Απουσία ελέγχου εφαρμογών Instant Messaging (πχ Live Messenger)
  • Προστασία Anti-Rootkit
  • Εξελιγμένο firewall
  • Τεχνική υποστήριξη
Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί ή κάποιοι να μην έχουν τόσους πολλούς περιορισμούς στην δωρεάν έκδοση των εφαρμογών τους.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν χρειάζεται κανείς την επιπλέον προστασία που παρέχουν οι πλήρεις εκδόσεις. Η αλήθεια είναι ότι ένας απρόσεκτος χρήστης ή ένας αρχάριος μπορεί να προσβληθεί πολύ πιο εύκολα από έναν ιο από ότι ένας έμπειρος. Το άνοιγμα ενός ύποπτου e-mail, η χρήση ενός link που μας έστειλε κάποιος στην Instant Messaging εφαρμογή, η περιήγηση σε κακόβουλα sites, κλπ είναι κλασσικές συνήθειες των αρχάριων χρηστών που οδηγούν συχνά σε προσβολή του συστήματος από κακόβουλο λογισμικό (ιο, trojan, spyware, κλπ). Σε αυτές τις ομάδες χρηστών η αγορά ενός λογισμικού ολοκληρωμένης προστασίας είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Στην περίπτωση πιο προσεκτικών χρηστών που δεν έχουν ιδιαίτερα… ανήσυχες τάσεις, η λύση ενός δωρεάν προγράμματος προστασίας φαίνεται βιώσιμη. Ποιες όμως είναι οι κυριότερες και πιο αντιπροσωπευτικές λύσεις δωρεάν προστασίας αυτή την περίοδο; Χωρίς να λέμε ότι τις έχουμε συμπεριλάβει όλες, οι κυριότερες αυτή τη στιγμή είναι οι εξής:
  • Alwil’s avast! Free Antivirus (link)
  • AVG Anti-Virus Free Edition (link)
  • Avira AntiVir Personal Free Antivirus (link)
  • Microsoft Security Essentials (link)
Στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται λύσεις που παρέχουν προστασία μόνο από spyware, όπως τα ομολογουμένως πολύ καλά Spybot Search & Destroy, PC Tools Spyware Doctor, κλπ καθώς και εφαρμογές που δεν παρέχουν αυτόματη προστασία, όπως το ελεύθερο λογισμικό ClamAV.

Το Microsoft Security Essentials δεν το έχουμε δοκιμάσει, αλλά οι κριτικές που κυκλοφορούν είναι μάλλον θετικές. Η αναφορά του γίνεται κυρίως για λόγους πληρότητας.

Το Avira AntiVir Personal αφήνει χλιαρές εντυπώσεις. Η μηχανή ανίχνευσης ιών δεν είναι άσχημη, ωστόσο υπάρχουν άλλα μελανά σημεία. Η αυτόματη ενημέρωση για νέους ιούς δεν είναι το ίδιο συχνή με την πλήρη έκδοση, αφήνοντας το σύστημα για ένα (μικρό) χρονικό διάστημα εκτεθειμένο σε ιούς που ενδεχομένως η Avira γνωρίζει ήδη. Επιπλέον, καθημερινά εμφανίζονται μηνύματα που διαφημίζουν την πλήρη έκδοση και παροτρύνουν τον χρήστη να αγοράσει. Κατά τα άλλα πάντως δεν είναι άσχημη λύση.

Το AVG Anti-Virus Free είναι πολύ καλό πρόγραμμα. Πολύ καλή μηχανή ανίχνευσης, πολύ φιλικό και εύκολο στη χρήση του, συχνότατα updates και ιδιαίτερα διαδεδομένο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές. Μελανά σημεία; Και βέβαια υπάρχουν! Απουσία “advanced” anti-RootKit λέει η AVG, εμείς λέμε πλήρη απουσία anti-RootKit. Επίσης, λείπουν features που υπάρχουν στον ανταγωνισμό, όπως το Game Mode (αυτόματη καταστολή της μηχανής antivirus όταν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο παιχνίδι).

Τέλος, το Avast! Free Antivirus της Alwil φαίνεται ότι τα έχει όλα και συμφέρει. Πολύ καλή μηχανή ανίχνευσης ιών, συχνές αυτόματες ενημερώσεις, υποστήριξη προστασίας anti-RootKit και game mode! Το μόνο αρνητικό που ίσως θελήσει να του καταλογίσει κανείς είναι το μάλλον ιδιαίτερο περιβάλλον διαχείρισης. Αυτό μάλλον είναι το μικρότερο “κακό” σε σχέση με αυτά του ανταγωνισμού.

Οπότε, η δική μας πρόταση είναι το Alwil’s avast! Free Anti-Virus το οποίο τα έχει όλα και συμφέρει! Αυτό όμως μόνο για έμπειρους χρήστες ή χρήστες χωρίς πολλές πολλές ανησυχίες και τάσεις “εξερεύνησης” των ορίων ασφαλείας των συστημάτων τους. Για αυτούς που… ψάχνονται επικίνδυνα προτείνεται μία καλή εμπορική σουίτα πλήρους προστασίας!