Category Archives: Google

Google cloud computing

Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ όλο και περισσότερο το Google Docs και το GMail. Μπορώ να πω ότι παρά τις ανησυχίες μου σχετικά με το privacy, η ευκολία και η δυναμική τους με έχει κερδίσει. Χωρίς να μπω στη διαδικασία να αναφέρω όλα όσα μπορεί να κάνει κανείς με αυτές τις υπηρεσίες, θα αναφερθώ μόνο σε αυτά που χρησιμοποιώ και έχω βρει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

  • Contacts: Οι επαφές μου βρίσκονται στο cloud της Google. Σε κάθε επαφή έχω όλα τα σχετικά τηλέφωνα (σταθερά, κινητά, εργασίας, fax, εξοχικού, κλπ), διευθύνσεις, στοιχεία εργασίας, γενέθλια, διεύθυνση, website, σημειώσεις. Και το καλύτερο, έχω βρει εφαρμογούλα για να συγχρονίζω με το Sony-Ericsson κινητό μου (MyPhoneExplorer). Φυσικά, μπορώ να δημιουργώ ομάδες επαφών για να τις ξεχωρίζω σε προσωπικές, επαγγελματικές, κλπ.
  • Calendar: Πολλαπλά ημερολόγια για διαχωρισμό προσωπικών, επαγγελματικών, ακαδημαϊκών, κλπ υποχρεώσεων και ραντεβού. Σε κάθε δημιουργία νέας εγγραφής, υπάρχει η δυνατότητα να γράψω μία διεύθυνση στην οποία θα γίνει η συνάντηση και αυτόματα εμφανίζεται ο χάρτης! Εξαιρετικά χρήσιμο. Όπως επίσης η υπενθύμιση με αναδυόμενο παράθυρο ή SMS στο κινητό μου, όσα λεπτά ή ώρες νωρίτερα θέλω. Και φυσικά χωρίς καμία χρέωση. Και εδώ, το MyPhoneExplorer σώζει την κατάσταση αναλαμβάνοντας πλήρως τον συγχρονισμό με το ημερολόγιο του κινητού μου.
  • Google Docs: Εδώ μπορώ να δημιουργήσω έγγραφα κειμένου, spreadsheets, παρουσιάσεις, φόρμες ή απλά σκίτσα (χρήσιμα σε παρουσιάσεις). Επιπλέον, αν έχω ήδη ένα έγγραφο Word, Excel ή Powerpoint μπορώ να το ανεβάσω και αυτό θα μετατραπεί αυτόματα σε Google Document. Μία πρωτοποριακή δυνατότητα είναι ο διαμοιρασμός ενός αρχείου με άλλα άτομα. Κάθε ένας που έχει πρόσβαση σε ένα αρχείο, μπορεί να έχει επίπεδα πρόσβασης. Μόνο ανάγνωση, προσθήκης ή πλήρους επεξεργασίας. Το εκπληκτικό είναι ότι επιτρέπεται η ταυτόχρονη επεξεργασία του ίδιου αρχείου από πολλαπλούς χρήστες! Πχ μπορεί να μοιράσει κανείς τη λίστα του σούπερ μάρκετ και να προσθέτουν στοιχεία όλοι όσοι είναι στο σπίτι, να φτιάξει λίστες καλεσμένων τις οποίες θα επεξεργάζονται ταυτόχρονα όλοι οι οργανωτές, να συγγράψει ένα μία παράγραφου ενός εγχειριδίου την ώρα που άλλοι επεξεργάζονται άλλες παραγράφους, κλπ. Ανεβάζει την online συνεργασία σε άλλα επίπεδα! Πρόσφατα, προστέθηκε η δυνατότητα να ανεβάζει κανείς αρχεία οποιουδήποτε τύπου, μετατρέποντας έτσι το Google Docs σε ένα εξαιρετικό ιντερνετικό δίσκο αποθήκευσης. Μέχρι στιγμής το μέγεθος είναι 1GB, αλλά μπορεί κανείς να αγοράσει περισσότερο με μηδαμινό κόστος.
  • Google Docs (forms & spreadsheets): Τα spreadsheets στο Google Docs έχουν αναβαθμιστεί πολύ τελευταία. Υπάρχει δυνατότητα conditional formating (πχ αν ένα κελί έχει αρνητικές τιμές κάντο κόκκινο, αλλιώς πράσινο), υποστηρίζει γραφήματα pie charts, bars, lines με πολλαπλά στυλ χρήση στηλών ή γραμμών για ονομασία αξόνων, διαθέτει καρτέλες και σύνδεση με φόρμες. Οι φόρμες είναι ιστοσελίδες που φτιάχνονται πολύ εύκολα με έναν wizard και επιτρέπουν τη συλλογή πληροφοριών, διεξαγωγή γκάλοπ, κλπ από ανώνυμους χρήστες. Μπορεί δηλαδή κάποιος που διοργανώνει μία εκδήλωση να κάνει ένα μιρκό online γκάλοπ με τη χρήση των Google Forms. Τα στοιχεία συλλέγονται σε ένα spreadsheet, από το οποίο μπορεί κανείς να πάρει έτοιμα reports (κυρίως pie charts) ή να τα επεξεργαστεί όπως θέλει ο ίδιος. Η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της συλλογής στοιχείων γίνεται πολύ εύκολα μέσα από το ίδιο το spreadsheet.
  • Google Docs (παρουσιάσεις): Η δημιουργία παρουσιάσεων είναι επίσης πολύ δυνατό σημείο των Google Docs. Διαθέτει μία μεγάλη συλλογή templates τα οποία στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει. Υποστηρίζεται η χρήση εικόνων (είτε από τον δίσκο μας είτε από ένα site) καθώς και η δημιουργία σκίτσων. Η ίδια η παρουσίαση μπορεί να γίνει απευθείας από το Google Docs με τη χρήση της προβολής πλήρους οθόνης που διαθέτουν όλοι οι browsers, ενώ υποστηρίζεται η εξαγωγή τους σε PowerPoint, PDF ή απλού κειμένου. Επίσης, διαθέτει λειτουργία προβολής από κοινού μέσω web. Το τελευταίο βοηθάει αν θέλει κανείς να κάνει μία παρουσίαση μέσω Internet την οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος θα βλέπει στη δική του οθόνη. Σε αυτό το mode υποστηρίζεται η αποστολή προσκλήσεων, τα γραπτά μηνύματα μεταξύ των συνδεδεμένων χρηστών στην παρουσίαση καθώς και η ανάθεση του χειρισμού της παρουσίασης από τον παρουσιαστή σε κάποιον από τους χρήστες.
Προσωπικά, τα Google Docs τα χρησιμοποιώ σε καθημερινή σχεδόν βάση ακόμα και για τις πιο κρίσιμες περιπτώσεις. Έχω δημιουργήσει παρουσιάσεις μέσα από το Goolge Docs τις οποίες παρουσίασα μέσα από τον browser μου. Πολλά κείμενα που θέλω να γράψω και να στείλω e-mail τα γράφω πλέον σε Google Docs. Ακόμα και αν θελήσω να φτιάξω ένα γρήγορο σχεδιάγραμμα, πάλι στο Google Docs θα στραφώ. Ο λόγος είναι τριπλός:
  • Μέσες άκρες έχει όλες εκείνες τις λειτουργίες που χρειάζομαι. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Σπάνια χρειάστηκα κάτι περισσότερο. Πχ κάποια σύνθετα σχέδια που χρειάζονταν για τις ανάγκες μιας παρουσίασης τα έφτιαξα στο Visio και μετά τα εισήγαγα σε μορφή εικόνων στην online παρουσίασή μου. Γενικά πάντως είναι επαρκέστατο για το 90% των εργασιών μου.
  • Απαιτεί μόνο έναν browser, τον όποιο όλοι έχουμε ανοικτό ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ούτε να περιμένεις να ανοίξει το Word, ούτε να εγκαθιστάς εφαρμογές, ούτε να τις ενημερώνεις με updates, νέες εκδόσεις, κλπ. Όλα είναι απλά και γρήγορα!
  • Πρόσβαση από παντού. Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό. Από οποιονδήποτε υπολογιστή που έχει πρόσβαση Internet μπορεί κανείς να δει και να επεξεργαστεί τα έγγραφά του. Δεν απαιτείται κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα, παρά μόνο ένας browser με ενεργοποιημένη τη Javascript. Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari, Windows, Linux, Mac, όλα κάνουν μια χαρά για την πρόσβαση στα έγγραφά σου. Ούτε συγχρονισμός σε USB sticks, ούτε τίποτα.
Μετά από όλα αυτά θα συμπεράνει κανείς ότι το cloud computing της Google το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Μακάρι να μπορούσα να το πω τόσο εύκολα. Παρότι το χρησιμοποιώ καθημερινά πλέον, έχω ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με το privacy και ακόμα περισσότερο για τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει η συγκέντρωση τόσου μεγάλου όγκου πληροφορίας από μία εταιρία. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο θα επιχειρήσω να αναλύσω άλλη φορά.
Μέχρι τότε, ανακαλύψτε τις δυνατότητες του cloud computing και μπείτε πραγματικά στη νέα εποχή της πληροφορικής! Γιατί αναμφίβολα, το μέλλον της πληροφορικής… πετάει στα σύννεφα!